Το Κέντρο Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων από τις 19 Ιουλίου έθεσε μέρος του επιστημονικού του δυναμικού στη διάθεση των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής. Με επιστολή του στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις αλλά και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, το ΚΕΚΑΚ ενημέρωσε πως κλιμάκια εμπειρογνωμώνων έχουν τεθεί σε ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν το έργο των αρχών και να υποστηρίξουν τις πληττόμενες κοινότητες. Μέλη και συνεργάτες/τιδες του ΚΕΚΑΚ ήδη βρίσκονται σε επαφή και συνεργάζονται με πυρόπληκτους Δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής με στόχο την καλύτερη υποστήριξη των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και πολιτικής προστασίας.
Η επιστολή που εστάλη στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και στην οποία ήδη ανταποκρίθηκαν Δήμοι τις περιοχής έχει ως ακολούθως:
Θέμα: Συνδρομή στις προσπάθειες αντιμετώπισης του εν’ εξελίξει καταστροφικού γεγονότος στην Βορειοανατολική Αττική
Σας γνωρίζουμε πως το Κέντρο Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων (ΚΕΚΑΚ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είναι διαθέσιμο να συνδράμει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Βορειοανατολική Αττική.
Το Κέντρο Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων (Κ.Ε.Κ.Α.Κ.) εστιάζει στις παρεμβάσεις επί του πεδίου και τη διεπιστημονική έρευνα που σχετίζεται με τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Κρίσεις (ΦΕΚ Ίδρυσης 829/25-2-2022).
Έδρα του Κέντρου είναι το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα.
Η διεπιστημονική στελέχωση του του Κέντρου διασφαλίζει τη συνολική και πολυδιάστατη ανάλυση των αιτιών και συνεπειών των κρίσεων που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή. Το Ερευνητικό Κέντρο στελεχώνεται κύρια από Κοινωνικούς Επιστήμονες και Ψυχολόγους αλλά και από Μηχανικούς και ειδικούς σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, αναπτύσσει δυναμικές διεθνείς συνεργασίες που συμπεριλαμβάνουν εξέχοντα ακαδημαϊκά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες (Yale, Harvard University, Brown University) και τη Μεγάλη Βρετανία (CambridgeUniversity, University of Sussex).
Στις παρούσες συνθήκες εξέλιξης του καταστροφικού γεγονότος, αλλά και στο μεταγενέστερο στάδιο αποκατάστασης, το ΚΕΚΑΚ θα μπορούσε να συνδράμει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Περιφερειακές αρχές και λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες με τις παρακάτω παρεμβάσεις:
– Ενίσχυση των Κοινωνικών Υπηρεσιών αναφορικά με ζητήματα διαχείρισης της κρίσης και υποστήριξης των πληττόμενων ομάδων του πληθυσμού.
– Εποπτεία, συντονισμό και υποστήριξη των επαγγελματιών που αναπτύσσουν σχέδιο πρώτων ψυχοκοινωνικών βοηθειών (ψυχοκοινωνική υποστήριξη).
– Εκτίμηση και διαχείριση ρίσκου με έμφαση στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
– Υποστήριξη κοινοτήτων (πληθυσμών) που έχουν πληγεί από την κρίση μετά την κρίση /καταστροφή.
– Κατανόηση / χαρτογράφηση της ευαλωτότητας και της ανθεκτικότητας των εμπειριών των κοινοτήτων, των ομάδων και των ατόμων.